Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Liberecký kraj

Raspenavští profesionální hasiči zachraňovali kotě ze stromu. Vyšplhalo do výšky osmi metrů a ve větvích trávilo druhý den. Zvíře objevil chlapec, kterému patřilo, a již dva dny ho hledal. K zásahu to hasiči neměli daleko, strom s kotětem byl v Raspenavě zhruba 150 metrů pod jejich stanicí.

Hasiči spojili několik dílů nastavovacích žebříků a jeden z hasičů pro kotě dolezl. Kotě na záchranu doslova čekalo, takže ho nemuseli nahánět po větvích. Samo naskočilo na rameno hasiče a nechalo se snést dolu.

V 18:20 hodin byl na tísňovou linku 112 ohlášen požár autobusu v Jablonci nad Nisou v ulici Liberecká. Kromě hasičů ze stanice Jablonec nad Nisou k události vyjela dobrovolná jednotka Jablonec n. N. – Paseky. Řidič autobusu před příjezdem hasičů stihl provést evakuaci asi dvaceti cestujících a lokalizaci požáru pomocí ručního práškového hasicího přístroje.

Hasiči termokamerou zjistili ohnisko a vysokotlakým proudem požár zcela zlikvidovali. Únik provozních náplní zasypali sorbentem. Škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 50.000 Kč, uchráněné hodnoty byly vyčísleny na 1 milion 400.000 Kč. Příčinou byla s největší pravděpodobností technická závada na palivové soustavě.

V Jablonci na Anenském náměstí se stala dopravní nehoda. Řidič s vozidlem zn. Volvo V40 jel ve směru k ulici Liberecká, kde z dosud nezjištěných příčin vyjel do protisměru a čelně narazil do lampy veřejného osvětlení u přechodu pro chodce. Tento řidič při nehodě utrpěl zranění, se kterým byl z místa převezen na ošetření do jablonecké nemocnice.

Provedenou dechovou zkouškou policisté v jeho dechu naměřili hodnotu alkoholu 2,64 promile. Předběžná výše způsobené škody činí částku 90.000,– Kč. Věc i nadále šetří policisté z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou.

Profesionální hasiči společně s dobrovolnou jednotkou z Raspenavy pomohli vyprostit krávu, která uvízla v ohradě z trubek. Událost se stala v Raspenavě, v zemědělském areálu v lokalitě Peklo. Zvíře si lehlo v naháňce, kde se zaseklo mezi železné trubky a už se nedokázalo zvednout.

Přivolaní hasiči museli část ohrady rozřezat pomocí rozbrušovací pily. Poté již nic nebránilo tomu, aby se kráva postavila na všechny čtyři.

Ve středu po půl deváté byla přes tísňovou linku ohlášená nehoda osobního auta Citroën Saxo, který vyjel z komunikace a převrátil se na střechu. Událost se stala při výjezdu ze Semil směrem na Cimbál, nedaleko budovy obvodního oddělení PČR. V oznámení zaznělo, že řidička vozu je uvnitř.

Když semilští profesionální hasiči dorazili na místo, žena byla z vozu venku a komunikovala. ZZS ji odvezla na vyšetření do nemocnice. Aby hasiči mohli s autem manipulovat, museli nejprve motorovou pilou prořezat okolní křoví. Poté pomocí navijáku otočili vůz na kola a vytáhli ho na silnici. Po dobu zásahu hasiči usměrňovali provoz na komunikaci.